Buradasınız

Ahmetli İlçesi

        Manisa İli Turgutlu İlçesi’ne bağlı bir Bucak iken 10 Haziran 1987 tarih ve 3392 Sayılı Kanun’la İlçe olan Ahmetli’nin tarihi Saruhanoğulları dönemine dayanmaktadır. 1313 yılında Saruhanoğulları’nın Manisa İlini Bizanslılardan almasını müteakip Karacabey komutasında bir kuvvet de Ahmetli’ye gönderilmiş ve İlçe’nin güneyindeki Güldede mezarlığı mevkiinde dağ yamaçlarında yerleştirilmiştir. Güvenlik amacıyla yerleştirilen bu kuvvetlerin düşman tehlikesinin ortadan kalkması sonucu çevreden gelenlerle beraber İlçe’nin Kuruluş Mahallesi’nin bulunduğu yere yerleşmesi sonucu köy halini almıştır.

         İlçe’nin ilk ismi Karacabey iken sonradan Rusya Bölgesi’nden gelen Çerkezlerin buraya yerleştirilmesi sonucu Beyazıt adını almıştır. 1870 yılında resmen nahiye olan Şehit Ahmetli adıyla kayıtlara geçen İlçe’nin adı 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Ahmetli olarak değiştirilmiştir.

         Ahmetli İlçesi doğudan Salihli, batıdan Turgutlu, kuzeyden Gölmarmara ve Saruhanlı, üneyden Ödemiş İlçeleriyle çevrilidir.Deniz seviyesinden yüksekliği 83 m. olan ilçenin yüzölçümü 310 km2.dir. Yerleşim yeri Gediz Havzası’nda olup, doğal yapı genel olarak yüksek olmayan dağlar ve Gediz Ovası’ndan meydana gelmektedir. Güneyinde Bozdağlar, kuzeyinde Çaldağları bulunmaktadır. İlçe ve çevresinde Akdeniz iklimi ve bitki örtüsü hakimdir. Yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçer. İlçe merkezinde 1875 yılında kurulan belediye teşkilatı bir ara kaldırılmış ve 1 Ağustos 1951 yılında yeniden kurularak günümüze kadar gelmiştir. İlçe mülki hudutları dahilinde, biri merkez olmak üzere 2 belediye, 14 köy ve 6 merkez mahallesi mevcuttur.

        İlçenin 1985 yılında 16548 olan toplam nüfusu, 1997 yılında 18666’ya ulaşmıştır. İlçenin tarım potansiyelinin yüksek oluşu nedeniyle ilçe dışından gelen mevsimlik tarım işçileri ile ilçe nüfusunda belli mevsimlerde artışlar olmaktadır.

        Bir tarım ilçesi olan Ahmetli’de ekonomi hemen hemen tamamıyla tarım ağırlıklıdır. İlçede tarım yapılan alan yaklaşık olarak 100.000 dekardır. Tarımda ağırlıklı olarak üzüm, tütün, pamuk ve yaş sebze-meyve üretimi yapılmaktadır. İlçe genelinde büyük kısmı sulanabilir arazide olmak üzere 30.000 dekar bağ sahası mevcuttur. Yıllık toplam üretim 20.000 tonun üzerinde olup bu miktarın % 20’si sofralık yaş üzüm olarak satılmaktadır.

       Üçüncü önemli ürün olan pamuk 11.300 dekarlık alanda yetiştirilmektedir. TARİŞ tarafından alınan pamukta pazarlama sorunu yoktur. Sebzecilik genelde küçük aile işletmeleri şeklinde vatandaşın kendi ihtiyaçları için yapılmakta, büyük alanlarda üretim ova köylerinde salça ve konserve fabrikaları için gerçekleştirilmektedir.

       Ahmetli İlçesi İç Anadolu’yu Ege’ye bağlayan İzmir-Ankara Devlet Karayolu üzerinde kurulmuştur. Ahmetli İlçesi’nden geçen demiryolunun tarihi eskilere dayanmakta olup, 19. yüzyıl sonunda bir İngiliz şirketi tarafından yapılmıştır.

Undefined